بیولوژی کتول

بیولوژی کتول

دبیر
بیولوژی کتول

شاید از شنیدن این خبر تعجب کنید که پوست پیاز در کشور سوئیس از خود پیاز گرانتر است، زیرا پوست پیاز از نظر بسیاری از ما ناچیز است و ارزش چندانی ندارد.

 
در این کشور مردم از پوست پیاز به عنوان جایگزین طبیعی رنگ های شیمیایی استفاده می کنند. آنها از آن برای رنگ کردن تخم مرغ های روز عید پاک بهره می جویند.
 
در سراسر دنیا با نزدیک شدن عید پاک مردم تخم مرغ های رنگی را برای این روز آماده می کنند و اغلب از رنگ های شیمیایی برای این منظور استفاده می کنند. اما در سوئیس تخم مرغ ها را با پوست پیاز رنگ می زنند.
به همین دلیل عجیب نیست که در مغازه های سوئیس بسته های پوست پیاز را می بینیم که با قیمت بالایی به فروش می رسند. روزنامه آبزرور اوکراین اخیرا از این ماجرا گزارشی تهیه کرده و عکس های ارسالی مردم را در این باره منتشر کرده است.


تاريخ : جمعه 1 ارديبهشت 1396 | 12:17 | نویسنده : دبیر |

کشف سلول های جدید تولید کننده انسولین در لوزالمعده

هیوزینگ و اعضای تیم تحقیقاتی به تازگی با استفاده از تکنیک های جدید میکروسکوپی در مطالعات خود در مورد جزایر لانگرهانس، دریافته اند که در لبه های این ناحیه از لوزالمعده، نوعی از سلول های تولید کننده انسولین پراکنده شده اند که محققان قبلا به وجود آن ها پی نبرده اند. آن ها همچنین در این ناحیه سلول های زیادی شبیه به سلول های بتا مشاهده کرده اند و احتمال می دهند که شیوه جدیدی برای ایجاد سلول های بتا وجود داشته باشد. 

مطالعات بیشتر نشان داد که سلول های بتای Virgin انسولین تولید می کنند، اما دارای گیرنده هایی برای تشخیص گلوکاگون نیستند؛ بنابراین نمی توانند همانند گیرنده های بتای بالغ عمل کنند. 

محققان به یافته های جدید دیگری نیز دست یافته اند. آن ها دریافته اند که در جزایر لانگرهانس، برخی از سلول های بتا به سلول های آلفا تبدیل می شوند؛ بنابراین آن ها به وجود یک روش کاملا جدید غیر قابل انتظار برای تولید سلول های آلفا نیز پی بردند. 

آقای هیوزینگ به بیان این مطلب پرداخت که اعضای تیم تحقیقاتی او دریافته اند که توانایی های جزایر لانگرهانس بیش از تصور آن ها است. 

همانطور که گفتیم سلول های بتای virgin به تازگی کشف شده اند و باید عملکرد آن ها روی بدن انسان و موش های آزمایشگاهی، هم در شرایط آزمایشگاهی و هم در شرایط دنیای واقعی مورد بررسی قرار گیرد؛ اما دانشمندان تاکنون به شواهدی دست یافته اند که نشان می دهند این سلول ها می توانند زمینه جدیدی برای درمان دیابت نوع یک فراهم کنند. 

طبق گفته آقای هیوزینگ، سه موضوع در رابطه با سلول های بتای Virgin باعث خوشحالی محققان شده است؛ نخست اینکه این سلول ها، نشان دهنده وجود نوع جدیدی از سلول های بتا در بدن موش ها و افراد مورد آزمایش هستند؛ دوم آنکه این سلول ها می توانند به عنوان منبع جدیدی از سلول های بتا برای درمان دیابت نوع یک مورد استفاده قرار گیرند و سوم این که فهم چگونگی تبدیل این سلول ها به سلول های بتای کارآمد و فعال، می تواند به ایجاد یک روش جدید درمانی جدید برای دیابت با استفاده از سلول های بنیادی کمک کند. 

محققان در این تحقیقات به نتایجی برای مقابله با دیابت نوع دو نیز دست یافته اند. هنگامی که فرد به این نوع از دیابت مبتلا می شود،  سلول های بتا کاملا غیرفعال می شوند و ترشح و یا آزاد کردن انسولین توسط آن ها متوقف می شود.  



تاريخ : شنبه 19 فروردين 1396 | 22:41 | نویسنده : دبیر |

برگزاری مسابقات کتابخوانی آنلاین زیست شناسی پایه دهم

به : اداره آموزش و پرورش شهرستان/ منطقه......................
با سلام و احترام ، در راستای برنامه ی عملیاتی گروه زیست شناسی استان در نظر دارد یک دوره مسابقه کتابخوانی آنلاین از محتوای کتاب زیست شناسی پایه دهم برگزار نماید. دانش آموزان علاقمند به شرکت در مسابقات مذکور می بایست از 48 ساعت قبل از شروع آزمون ( تا دو ساعت مانده به آزمون ) ضمن مراجعه به سایت به نشانی bio.goledu.ir به ثبت نام اقدام نمایند. در هنگام ثبت نام کد دانش آموزی و کدملی دانش آموز به ترتیب به عنوان نام کاربری و رمز عبور انتخاب گردد.
1- سایت فوق راس ساعت 9 صبح پنج شنبه 31 فروردین 96 جهت ورودآزمون دهندگان آماده خواهد بود.
2- تذکر ویژه: مدت زمان آزمون 20 دقیقه بوده و سایت آزمون راس ساعت 9 و نیم بسته خواهد شد. لذا توصیه می شود دانش آموزان شرکت کننده راس ساعت مقرر به صفحه ی آزمون وارد گردند.
3- محتوای مورد آزمون از فصل اول تا پایان فصل 6 کتاب زیست شناسی پایه دهم در قالب سوالات چهار گزینه ای با نمره ی منفی خواهد بود.
4- از دانش آموزان برتر آزمون به نحو شایسته ای تقدیر خواهد شد. لازم به ذکر است کسب رتبه ی دانش آموزان برتر برای شخص دانش آموز امتیاز ویژه داشته و برای گروه زیست شناسی شهرستان شرکت کننده تنها امتیاز مشارکت ( به نسبت درصد مشارکت)در بر خواهد داشت



تاريخ : شنبه 12 فروردين 1396 | 19:27 | نویسنده : دبیر |

كدام يوكاريوت ها میتوكندري ندارند؟

براساسِ تئوری خانم  " لین مارگولیس "  (Lynn Margulis ) که در کتابش با عنوان "همزیستی در تکامل سلولی "  در سال 1981 به چاپ رسید ،  مراحل سیر تکاملی یوکاریوتها  به شرح زیر است: 

1.        اکسیژن تولید شده توسط جلبکهای سبز-آبی ، که محصول فرآیند فتو سنتز بود، اکسیژن موجود در جو را فراهم نمود.

2.        هم زمان با جلبکهای سبز-آبی ، باکتریها (سلولهای پروکاریوتی) رشد و گسترش پیدا کردند، که بعضی از آنها توانایی زندگی هوازی را داشتند.

3.        سلولهای بی هوازی و هتروتروف ، باکتری هوازی را در بر گرفتند و به داخل سلولِ خود بردند، و همزیستی دو طرفِ را آغاز کردند و گسترش دادند.

در این همزیستی دو طرفه از یکسو ، موادِ غذایی مورد نیاز باکتریی هوازیِ در بر گرفته شده، توسط سلول میزبان تـامین می شد؛ و از سوی دیگر، سلولِ میزبان انرژی مورد نیاز خود را از فعالیت هوازی آن باکتری بدست می آورد، که این همزیستی سرآغاز فعالیت میتوکندری ها در سلول محسوب می شود .

 

در این تئوری باکتری هوازی  در بر گرفته شده، میتوکندری اولیه نام داشت، که در نهایت با گذشت زمان و سیرِ تکاملی ، میتوکندری اولیه به یک اندامک درون سلولی تخصص یافته در سلولهای یوکاریوت تبدیل شد.

 

    و اما شواهدی که تئوری همزیستی درون سلولی یاد شده را تایید میکنند عبارتند از:

1.     میتوکندری تنها اندامکهای درون سلولی هستند که  اندازه آنها با باکتری ها یکی ست.

2.     میتوکندری همانند بسیاری از باکتریها دارای غشاءِ سلولی دو لایه است، وساختار مولکولهای چربی در غشای میتوکندری شباهتی به  غشای سلولی یوکاریوتی ندارد، بلکه  شباهت بیشتری به  غشای باکتری ها دارد.

3.     مولکولهای rRNA در میتوکندری به مولکولهای rRNA در باکتریها شباهت بیشتری دارند.

4.     تقسیم و تکثیر میتوکندری در فرآیندی مشابه تولید مثل باکتریها انجام می گیرد.

5.     واما یکی از دلایل اصلی در این زمینه، وجود مولکول DNA در میتوکندری ست، که نشان دهندۀ زندگی مستقل آن در گذشته است.



تاريخ : دو شنبه 23 اسفند 1395 | 14:24 | نویسنده : دبیر |

کرم خاکی گردش خون بسته دارد؛

کرم خاکی گردش خون بسته دارد؛

یعنی خون از رگهای کرم خاکی خارج نمی شود.

بر اساس این شکل ، کرم خاکی دارای شبکه کامل گردش خون شامل قلب، سرخرگ، مویرگ و سیاهرگ است.

حرکت خون در رگهای پشتی بدن کرم خاکی از عقب به جلو 

و در رگهای شکمی از جلو بدن به طرف عقب است.

رگ پشتی خون رسانی به قسمت های جلوی بدن را برعهده دارد .

رگ شکمی خون رسانی به قسمت های عقبی بدن را بر عهده دارد .

کرم خاکی دو رگ اصلی ممتد در طول بدن و پنج جفت ( ۱۰ عدد ) قلب های لوله ای  در حلقه‌های 11 - 7 دیده می‌شود. از حلقه 12 به طرف عقب ، هر حلقه دارای رگهای بند بند زوج است که رگهای طولی را به اندامهای گوناگون مربوط می‌سازد

رگ  پشتی قابل انقباض بوده و خون را به طرف قلب های لوله ای و از آن جا به طرف رگ شکمی پمپ می نماید .خون توسط رگ شکمی به مویرگ ها ی دیواره بدن وسایر اندام های بدن توزیع می گردد .


نکته بسیار جالب دیگر در این شکل، طناب عصبی کرم خاکی است. همانند حشرات، طناب عصبی کرم خاکی نیز در سطح شکمی بدن قرار دارد.

تنفس از نوع پوستی است . خون جاری اکسیژن را در مویرگهای نزدیک کوتیکول مرطوب در دیواره بدن ، دریافت کرده و CO2 پس می‌دهد. اکسیژن با هموگلوبین در پلاسما ترکیب شده به بافتهای مختلف حمل می‌شود.



تاريخ : سه شنبه 10 اسفند 1395 | 1:5 | نویسنده : دبیر |

مرگ برنامه ريزي شده سلولي و سرطان

بدن انسان از ميلياردها سلول تشكيل شده است و تمام اعضاء وبافت هاي بدن تماما سلول است و مديريتي حاكم است بر اين ميلياردها سلول كه در اين مديريت سلولها پس از چند روز ميميرند و سلولهاي ديگري جايگزين ميشوند .

اين شكل مرگ و تولد سلول بسيار هوشمندانه است و لذا ما به ان ميگوئيم مرگ برنامه ريزي شده سلولي .

حالا اگر در اثر علل مختلف اين سيكل طبيعي و مديريت مرگ سلولي در يك عضو و يا بافتي از بدن اتفاق نيفتند در نتيجه سلول نمي ميرد اما توليد ميشود و اين توليد انبوه سلول كه ديگر مديريت نميشود با رسيدن غذاي مورد نياز سلول بصورت جهشي و با سرعت به رشد خود ادامه ميدهد و تمام عضور را درگير ميكند و در مرحله متاستازيك شدن ساير بافت ها و اعضاء را در بر ميگيرد تا منجر به مرگ انسان مي شود .

سلولي كه خارج از مديريت مرگ سلولي به رشدش ادامه ميدهد بصورت تصاعدي غذا دريافت ميكند ولذا اكثر بيماران سرطاني با كاهش شديد وزن مواجه ميشوند .

در اين هنگام تنها راه از بين بردن سلولهاي سرطاني غذا نرساندن به اين سلولهاي مزاحم و غير طبيعي است زيرا :

سلول‌های سرطانی ساختمان شکننده‌ای دارند و نمی توانند مثل سلول‌های طبیعی در مقابل کمبود انرژی مقاومت کنند و در اثر گرسنگی سلولی از بین میروند .



تاريخ : دو شنبه 25 بهمن 1395 | 22:37 | نویسنده : دبیر |

رنگ خون در جانداران مختلف

رنگ خون جانداران به نوع رنگدانه تنفسي (ناقل گازهاي تنفسي) موجود در خون آنها بستگي دارد .

قرمز بودن رنگ خون به علت وجود رنگدانه هموگلوبین در گلبول های قرمز است.

خرچنگ ها، هشت پايان و بسياري از انواع صدفهاي دريايي  داراي خون آبي مي باشند.رنگ آبي بخاطر وجود نوعي پروتئين در خون آنهاست که در ساختمان آن عنصر مس بکار رفته است.

همو سيانين پروتئيني حاوي مس است که با غلظت حدود ۵۰ ٪ در خون بسياري از نرم تنان از جمله گاستروپودها و همچنين برخي بند پايان مانند خرچنگ نعل اسبي وجود دارد و باعث آبي بودن رنگ خون اين جانداران مي گردد.

 همو سيانين وقتي که اکسيژن خود را از دست مي دهد بي رنگ مي شود بنا بر اين رنگ خون اين جانداران در محيط هاي فاقد اکسيژن و اب هاي سرد به رنگ خاکستري مايل به سفيد يا زرد کمرنگ تغيير مي يابد. و به محض دريافت اکسيژن مجددا به رنگ آبي تيره در مي آيد .

لازم به ذکر است که خون انسان نيز چنانچه به طور کامل اکسيژن خود را از دست دهد ( مثلا در خلا قرار گيرد ) به رنگ آبي تغير رنگ مي دهد. پزشکاني که همراه کوهنوردان به قله اورست در هيماليا صعود کرده اند مي گويند در اين منطقه، رنگ خون کوهنوردان به علت کمبود اکسيژن آبي است.

annelids (کرم سگمنتال) جانداري است يکي از دو رنگ دانه سبز (chlorocruorin)کلروکرورين و رنگ دانه قرمز (hemerythrin) هموريترين را در خون خود دارد.

خون در حشرات به رنگهای مختلف قرمز،زرد،سبز یا آبی دیده می شود.

سوسک حمام (cockroaches )هيچ رنگ دانه اي در خون خود ندارد بنابراين خونش بي رنگ است .

رنگ خون در زنبورعسل زرد كهربايي مايل به بي رنگي است.



تاريخ : پنج شنبه 14 بهمن 1395 | 11:23 | نویسنده : دبیر |

جذب آب در روده

Hypertonic Absorption و Isotonic Absorption : گاهی اوقات در روده جذب هایپرتونیک و گاهی جذب ایزوتونیک آب داریم.

ایزوتونیک: منحنی جذب ایزوتونیک به صورت خط مستقیم است و نشان می دهد جذب آب و الکترولیت ها همزمان و به نسبت مساوی اتفاق می افتد. معمولاً زمانی جذب ایزوتونیک داریم که اپی تلیوم نشت پذیر باشد که اگر اپی تلیوم نشتی باشد میزان جذب نمک و آب با تناسب یک به یک انجام می شود یعنی به همان اندازه که یون های سدیم و کلر برداشته می شوند، به همان اندازه هم مولکول های آب اسمز می کنند و جذب می شوند و جذب ایزوتونیک است. جذب های ایزوتونیک جذب های حجمی هستند و مقادیر زیادی از مایع می توانند جذب کنند. بیشتر جذب آب از کولون از طریق اسمز و به دنبال نمک می باشد.

هایپرتونیک : مقادیر زیادی سدیم و کلر برداشته می شود ولی جذب آب کم است یا مقادیر کمی مایع جذب می شود که پر از نمک است و فشار اسمزی آن بسیار بیشتر از خون است. جذب هایپرتونیک در بخش های کاملاً انتهایی روده (ایلئوم) و کولون اتفاق می افتد که در این نواحی اپی تلیوم نشت پذیری اش کاهش یافته است. به هر حال جذب هیپرتونیک در کولون نمی تواند مدفوع را هیپوتونیک کند زیا که در انتهای کولون ترشح پتاسیم و بیکربنات اثر جذب نمک بیشتر آب (هیپر تونیک) را تا حدودی خنثی می کند بطوریکه در نهایت مدفوع نسبت به پلاسما هیپرتونیک است.

  • در دستگاه گوارش جذب هیپوتونیک نداریم.


تاريخ : سه شنبه 5 بهمن 1395 | 23:16 | نویسنده : دبیر |

پردازش آب و الکترولیت ها در روده و کولون

یکی از عملکرد های مهم دستگاه گوارش پردازش آب و الکترولیت هاست. تنظیم غلظت الکترولیت های خون بواسطه ی جذب این مواد از طریق دستگاه گوارش و دفع یا ترشح آنها به داخل لومن انجام می شود. ما روزانه حدود 2 لیتر آب مصرف می کنیم و حدود 5/1 لیتر بزاق به آن اضافه می شود، پس جمعاً روزانه 3.5 لیتر آب از دهان وارد دستگاه گوارش می کنیم. ترشحات معده حدود 1.5 تا 2 لیتر در روز است که این هم به ترشحات دستگاه گوارش اضافه می شود. همه ی این ترشحات وارد روده می شوند و بایستی جذب گردند. در روده حدود 2 لیتر ترشحات غدد ضمیمه داریم که شامل 0.5 لیتر صفرا و 1.5 لیتر ترشحات پانکراس می باشد. بازجذب تمامی آبها در روده ی کوچک انجام می شود و حدود 8500 میلی لیتر آب در روز به وسیله ی روده کوچک جذب می شود.ظرفیت جذب آب در روده حدود 18 تا 20 لیتر در روز است. اگر میزان آب وارد شده به روده از این مقدار بیشتر شود، روده ها نمی توانند آن را جذب کنند و مقدار اضافی آنرا از خود عبور می دهند و در نهایت آب وارد کولون می شود. کولون می تواند در حالت عادی تا 1 لیتر جذب کند اما ظرفیت جذب حداکثر 5 تا 6 لیتر را دارد. حال اگر آبی که به کولون می رسد بیشتر از حداکثر توان جذبی ان باشد، به شکل اسهال دفع می شود. جایگاه اصلی جذب آب ابتدا در روده ی کوچک، بعد کولون می باشد. کولون 90% آب کیموس روده را جذب می کند و حدود 100 میلی لیتر آب از طریق مدفوع روزانه از بدن خارج می شود، و مقدار ماده خشک مدفوع حدود 25 تا 50 گرم است. اگرچه محتوای ایلئوم که وارد کولون می شود غنی از NaCl است، مدفوع دارای KHCO3 بالایی می باشد یعنی روده پتاسیم را جذب و کولون آنرا ترشح می کند.



تاريخ : سه شنبه 28 دی 1395 | 1:14 | نویسنده : دبیر |

سرماخوردگی و آنفلوآنزا چه تفاوت‌هایی دارند؟

معمولترین علائم سرماخوردگی احساس خستگی خفیف، تب، سرفه، گلودرد و احتقان بینی، قفسه سینه و سر است. همچنین آب ریزش بینی، عطسه و آب ریزش چشم‌ها از دیگر نشانه‌های این بیماری هستند.

درمان سرماخوردگی‌های معمولی پیچیده است اما استراحت و داشتن تغذیه مناسب بهترین شیوه برای مقابله با آن است. همچنین می‌توان با مصرف دارو علائم را تسکین داد. سرماخوردگی به طور معمول در مدت یک هفته از بین می‌رود. در صورتیکه پس از یک هفته احساس بهبودی نداشتید یا علائم بیماری‌تان تشدید شد حتما به پزشک مراجعه کنید.

اما آنفلوآنزا معمولا سریع ظاهر می‌شود به طوری که فرد هنگام صبح احساس سلامتی دارد اما عصر به دلیل تب و درد احساس بیماری می‌کند.

همچنین تفاوت دیگر بین سرماخوردگی و آنفلوآنزا نوع درد است. درد در هر دو نوع بیماری مشترک است اما در سرماخوردگی میزان درد خفیف بوده و به طور کلی با احتقان همراه است در حالی که آنفلوآنزا با دردهای عمیق عضلانی به طور مثال در ناحیه پاها و کمر ظاهر می‌شود.

در مواقع ابتلا به آنفلوآنزا داروهای ضد ویروسی در مدت ۴۸ ساعت پس از شروع بیماری می‌تواند شدت علائم را کاهش دهد.

به گزارش خبرگزاری یونایتدپرس، همچنین هر دو بیماری آنفلوآنزا و سرماخوردگی می‌تواند به بروز مشکلات بیشتری همچون ذات الریه، برونشیت یا سینوزیت منجر شود. بهترین راهکار در این مواقع از بین بردن علائم با روش مناسب و با توجه به نوع بیماری و نیز استراحت کردن است تا احتمال بروز مشکلات دیگر کاهش یابد.



تاريخ : سه شنبه 14 دی 1395 | 11:33 | نویسنده : دبیر |
صفحه قبل 1 2 3 4 صفحه بعد
.: Weblog Themes By M a h S k i n:.